Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetőség: 3530 MISKOLC, Nagyváthy János u. 5.



zrinyigimnazium@freemail.hu
zrinyigimnazium@citromail.hu
S5244@adminmail.sulinet.hu (Csak sulinet-es tartományból fogad!)

(46)344-908 / Fax: (46)344-917
www.zrinyi-misk.sulinet.hu
www.zrinyi-miskolc.sulinet.hu
Történet: A Zrínyi Ilona Gimnázium Miskolc város egyik legrégebbi intézménye. Jogelõdjét 1846-ban Karacs Teréz alapította. 1859-ben a Tiszáninneni Református Egyházkerület vette át az iskola fenntartását, igazgatója pedig Dóczy Gedeon lett, aki 1872-ig állt az intézet élén.

Az iskola 1866-ban a Palóczy utca 11-13. számú házba költözött. Tóth Pál, az intézmény késõbbi névadója 1872-ben vette át az igazgatást. Az 1903-ig tartó vezetése alatt az iskola 1897-ben négyosztályos, 1906-ban hatosztályos felsõbb leányiskolává vált, amely a leányok számára szervezett legmagasabb fokú iskolafajta volt ekkor, ahová a növendékek a négy elemi osztály elvégzése után kerülhettek.

1908-ban épült az iskola emeletes fõépülete. A leánynevelõ intézet az 1916.évi 86.100. számú VKM-rendelet értelmében lett hivatalosan középiskola, nyolcosztályos leánygimnázium. A nyolcosztályos jelleget nem változtatta meg az 1926. XXIV. tc., így továbbra is maradt az érettségit adó, felsõfokú felvételire jogosító gimnáziumi forma.

1938-ban a leánygimnázium mellett megnyílt a másik leányiskolai típus, a leánylíceum is, amelyhez 1944-45-ben és 1945-46-ban tanítóképzõi V. évfolyam is csatlakozott.

1948-tól az iskola állami intézményként mûködött mint a miskolci állami Tóth Pál Nõnevelõ Intézeti Leánylíceum és Tanítóképzõ.

Az 1949/50-es tanévben a líceum 4. osztályával ez az oktatási forma megszûnt, a harmadik líceumi osztálytól pedagógiai gimnáziumi osztály indult.

Az 1950/51-es tanévben az iskola új nevet vett fel: Állami Vámos Ilonka Leánygimnázium lett.

Iskolánk 1957-tõl viseli a Zrínyi Ilona nevet.

1961-ben kapcsolódtunk be az UNESCO asszociált iskolák mozgalmába. Ennek keretében széles körû nemzetközi kapcsolatokat alakítottunk ki, diákjaink eljutottak a vasfüggönyön túli Európa legkülönbözõbb országaiba. Az 1960-as, 70-es évek egyenletes fejlõdést jelentettek az iskola életében. Magas szintû nyelvoktatás (angol, orosz nyelvtagozatok, német, francia, olasz, latin nyelvtanítás ), mûvészeti tagozatok beindítása (ének, rajz), gazdag kulturális tevékenység jellemezte az iskola életét. A 80-as években a fakultációs tagozatos kínálat bõvült a magyar, történelem, biológia, matematika, számítástechnika tantárgyakkal.

Nemzetközi kapcsolataink tovább bõvültek: több éve folytatunk diák- és tanárcserét tamperei iskolával, eljutottak diákjaink Angliába, Dániába, Hollandiába, Franciaországba, Olaszországba. Bekapcsolódtunk az Európai Unio Socrates programjába, nemzetközi környezetvédelmi programba.

Mivel a Kálvin János utcai ingatlant a Tiszáninneni Református Egyházkerület visszaigényelte, 1995. december 22-én hosszas elõkészítés, tárgyalások után döntött úgy Miskolc város közgyûlése, hogy a Zrínyi Ilona Gimnáziumra városunk lakosságának szüksége van. A Kálvin János utca 2. szám alatti épületet átadta a Református Egyháznak a város, az állami Zrínyi Ilona Gimnázium pedig 600 tanulójával, 53 tanárával és az oktatási eszközökkel, bútorokkal átköltözött a Nagyváthy János utca 5. szám alá, a korábbi általános iskola épületébe, amit 1908-ban építettek fel a város elsõ állami általános iskolájaként.

Kormányzati döntés értelmében a város 640 millió forintot kapott a Zrínyi régi épületének kárpótlásaként, amelybõl 390 millió forintos beruházás valósult meg. Az elsõ részlet 140 millió forintjából rendbehozatták a volt Nagyváthy utcai általános iskola épületét, építettek három új tantermet. Felújították a régi tantermeket, kicserélték a villany,-és fûtésvezetékeket, a belsõ burkolatokat, a tetõszerkezetet, átalakították az aulát, a vizesblokkokat, belsõ-külsõ színpaddal látták el az intézményt. 1996. szeptember 1-jén a felújított, korszerûsített épületben kezdõdött meg a tanév. A régi szecessziós stílusú épület a modern épületrészekkel kiegészülve különös harmóniában ötvözõdött.

Az 1998-as 250 milliós bõvítés, ami a város legjelentõsebb beruházása volt abban az évben, 1162 négyzetméteres új szárny megépítését jelentette. Itt kapott helyet egy nagy ebédlõ, ami egyben díszterem is színpaddal, öltözõkkel, próbateremmel. A melegítõ konyha 300 fõ étkezését tudja kiszolgálni. Az emeleten nyelvi és számítástechnikai termek vannak. A tetõtérbe került a 25.000 kötetes új könyvtár. A két épületet aluljáró köti össze. Mindemellett a tornateremben is felújították a világítást és a parkettát.

Az épület rekonstrukciója a STÚDIÓ KFT tervei alapján készült, kivitelezõje az ADEPTUS KFT. volt.

A Zrínyi Ilona Gimnázium 160 éves történetének egyik legnehezebb idõszakát élte át ekkor. Az épület korszerûsítését követõen igény támadt a megújhodásra az iskola oktatásának szerkezetében is. A város közgyûlésének támogatásával, a tantestület irányításával sikerült a megújulás: bõvült a képzés a drámatagozat és a két tanítási nyelvû (angol-francia) tagozatok beindításával.

Az iskola arculatát leginkább a mûvészeti képzés - emelt szintû rajz és mûalkotások elemzése, dráma tagozat – valamint a nyelvi tagozatok határozzák meg. Megtalálják itt az érdeklõdésüknek megfelelõ képzést a reál tagozaton is a tanulók az emelt szintû biológia és matematika oktatás területén, a humán érdeklõdésûek az emelt történelem, magyar nyelv és irodalom oktatásában. Iskolánk 2005-tõl a B.A.Z. megyei önkormányzat bázisintézménye, tehetséggondozó decentrum. Az idegen nyelveket (angol, német, francia és olasz) minden tanulónak emelt óraszámban tanítjuk. 2001 óta mûködik angol és francia célnyelven öt évfolyamos képzéssel a két tanítási nyelvû tagozat. Iskolánkban jelenleg a mintegy 600 diákot 50 pedagógus oktatja, 17 tanulócsoportban.

Az iskola adottságai jók. Szaktantermek (fizika, biológia, nyelvi termek, ének, rajz, számítógéptermek) és szertárak segítik az oktató-nevelõ munkát. Az intézmény 2500 kötetes könyvtárral, kényelmes olvasóteremmel, három részre osztható tornateremmel, színpaddal,

ebédlõvel rendelkezik.