Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Szent István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium

(Sátoraljaújhely) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Kazinczy u. 12.

Tel. (47) 321-126, 521-104 Fax (47) 321-126
E-mail: info@kozgazd-saujhely.sulinet.hu
Történet: Sátoraljaújhely város képviselő-testülete 1911. április 6-i ülésén határozatban döntött a városi Felsőkereskedelmi Iskola létrehozásáról. A felsőkereskedelmi iskolák nagy része ekkor állami iskola volt. A város akkori gazdasági súlyát, polgárosodását bizonyítja, hogy a testület városi finanszírozású iskola létrehozása mellett döntött.

A létrehozott intézmény 1911. szeptember 10-én kezdte meg 50 felvett tanulóval tevékenységét. Több mint nyolc évtizedes története során természetesen többször ment át tartalmi, illetve formai változásokon. Az 1940-41-es tanévtől megszűntek a felsőkereskedelmi iskolák, így az iskola Kereskedelmi Középiskola lett. További változások: Közgazdasági Gimnázium, Közgazdasági Középiskola, Közgazdasági Technikum, Közgazdasági Szakközépiskola, s végül – jelenleg is – V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola.

A város és a környék lakosságát mindez különösebben nem zavarta, hiszen jelenleg is iskolánk elterjedt megnevezése: KERI.

Az iskolát története során szinte mindvégig az jellemezte, hogy – szakjellegéből adódóan -, diákjai döntő többségükben az „alsó középosztály”-ból, illetve a feltörekvő rétegekből kerültek ki.

Beiskolázási területe – a város helyzetéből adódóan – többször változott. Valamennyi időszakra jellemző viszont az, hogy jelentős térségi beiskolázást folytatott.

Tanulóink lakóhely szerinti összetételét az jellemzi, hogy fokozatosan nő a helybeli tanulók aránya. Az iskola összlétszámában jelenleg közel 40%-uk helybeli, közel 20%-uk sárospataki, a többiek mintegy 50 településről kerültek iskolánkba. A közlekedési viszonyok javulásával és a helybeliek arányának növekedésével párhuzamosan csökken a kollégisták aránya. Ez nem utolsósorban a szabadidős tevékenységekre, illetve azok szervezésére, valamint a nem kötelező foglalkozásokon való igényre hat ki.