Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetőség:
Címünk:
Röppentyű u. 62.
Telefonszámunk:
320-8640
Faxszámunk:
320-8640
OM azonosítónk:
035245
Történet: Abban az időben - 1987-ben - is terpeszkedtek már sportpályák az ipartelepek raktárudvarainak táblavárosában. A kiszáradt, vörös salakot meg a port a meleg szellő függönyként dobta tova, a léptek nyomán pedig szinte hullámzott a besüppedő, szétkenődő, fekete aszfalttenger.
De tornaterem vagy gyülekezőhely itt akkor még nem volt.
A Dunába folyó, egyenes földsáncok közé idomított patak halk csobogását akkor is elnyomta már valamelyik lármagyár, később az utcazaj. Keskeny zöld szalagok húzódtak mindenfelé, és a májusi havazást okozó kevés nyárfa rezgő virágzása már akkor is bosszantotta az idetévedteket.
Ma már a nem csak elhaladó, hanem célirányosan ideérkező autók belvárosiassá alakították a korábban város peremi jellegű utakat, utcasarkokat.
Egy idő óta már a busz is megáll itt a felépült gimnázium miatt. Áll már itt tornaterem, a patak menti zöldövezetbe harmonikusan illeszkedő zöld iskolával, – a MI
ISKOLÁNKKAL.
A gimnázium falai hosszan, két utcára nézve uralják a terepet fontosságukban is, nemcsak megfoghatóan, de a táj régi, sajátos hangulatának különös módon mégsem ártottak. A hely szellemének lényege ugyanaz maradt a gimnázium tömbjével is.
Körbeépített, ám mégis tágas környezetével a szabadság érzetét kelti; amit immár húsz éve tarka, vidám forgatagával a fiatalság optimista, mindig derűs hangulata egészít ki.
„Nyugodt sziget a város forgatagában az iskolánk” - vallja az itt érettségizett öregdiák.
„Szeretek idejárni” – mondják a jelenlegi fiatalok.
S hogy az ápolt környezet mellett mi az a vonzerő, ami miatt ők ezt így gondolják? Jubileumi évkönyvünk tanár – szülő –diák visszaemlékezései mellé hadd tegyem Füst Milán sorait, ami tantestületünk hitvallása mind a mai napig.

„NEHOGY AZT HIDD, HOGY ÉN KÖNNYEN VESZEM A TE DOLGODAT, VAGYIS VEDD TUDOMÁSUL, HOGY AMI NEKED FÁJ, NEKEM IS FÁJ.
EZ PEDIG ABBÓL KÖVETKEZIK, HOGY IGENIS TUDOM, MI AZ, AMI FÁJ NEKED.
EZT PEDIG AZÉRT TETTEM VEZÉRELVEMÜL, MERT VÉLEMÉNYEM SZERINT A TANÁR LEGFŐBB DOLGA, HOGY EMLÉKEZZEN SAJÁT FIATALSÁGÁRA.”




Iskolánk rövid története


A beköszöntőben vázolt helyszínen viszonylag rövid idő alatt épült fel az egyszintes, Mester Éva iparművész által megálmodott üvegmozaik fallal díszített iskolaépület, amelyben
kívül – belül a zöld szín dominált és uralkodó színünk ma is. Ennek 2007-ben éppen 20 éve.
Komolyabb átalakítások azóta sem voltak, de ésszerű bővítésre a körülmények által megszabott mértékig szükség volt.
1987-ben négy osztállyal indultunk, ma 18 osztály 543 diákja népesíti be a virágokkal és fotókkal hangulatossá tett épületet. Az ismeretlenséget magunk mögött hagyva, mára a főváros szinte minden kerületéből és az agglomerációból járnak hozzánk fiatalok. A XIII. kerületi diákok aránya 42%.
Nagy gonddal, érzékenyen igyekeztünk észrevenni szűkebb-tágabb környezetünk igényeit.
A kezdetek óta működő emelt óraszámú angolos osztályaink mellett, 1996-ban beindult a hatévfolyamos képzés, éppen tíz évvel a kezdést követően pedig a speciális „biológiás” csoport. Az 1990-es évek közepétől jogos társadalmi elvárás volt az iskolákkal szemben az informatika oktatás középpontba helyezése. 1998-ban megkezdtük emelt szinten az informatika oktatását, ami a mai napig egyik erőssége gimnáziumunknak. Sikerült a számítógép-kezelői ismereteket a tananyagba ágyazni, s miután 2004-től ECDL vizsgaközpont is lett iskolánk, évente 40-50 fiatal szerzi meg a nemzetközi piacon is használható jogosítványt.
2001-től kezdte meg a munkát az első humán tárgyakra specializálódott osztály, majd 2004-től a nyelvi előkészítő (0-os) évfolyam.
A nyitottság az újra, a változtatásra a tantestület érdeme, de oktatásbarát fenntartó nélkül mindezt nem tudtuk volna megvalósítani. Köszönetet mondunk mindezek menedzseléséért, a tanárok szakmai munkáját elismerésekkel is ösztönző odafigyelésükért.
Iskolát teremtettünk az eltelt 20 év alatt, útra bocsátottunk több mint 1600 fiatalt, megközelítőleg 2000 család életére voltunk, vagyunk hatással.
Óriási felelősség, amit mi, a jelenlegi tantestület most is, töretlen szakmai – pedagógiai hozzáállással igyekszünk megélni, a kihívásoknak eleget tenni. A megtartott 21 000 tanítási óra mellett büszkeséggel tölt el bennünket a hagyományteremtésre fordított megszámlálhatatlan munkaóra.
Az értelem fejlesztése alapvető feladata az iskolának, de legalább ennyire tartottuk, tartjuk fontosnak az érzelmek csiszolását is. A hagyományok kialakításával és ápolásával éppen ezt tűztük ki célul az eltelt évek alatt. A Denevér-derbik, az Ady Teátrum előadásai, az egészségfejlesztési napok, a változatos Ady-napok, a filmklubok, az osztálykirándulások, a külföldi utak és cserekapcsolatok, a sakk- és pingpong partik, a gólyabálok és táborok, a szalagavatók és családi hétvégék, az alapítványi Év Diákja és Ady-díj valamint az Év Tanára kitüntetés adományozása mind – mind azt a célt szolgálták, hogy adjunk valami olyan pluszt, amire jó lesz visszaemlékezni az évek múltával is. Külön öröm számomra, hogy igazgatói munkám 10 évében sikerült megőriznem és továbbvinnem azt a szellemiséget, amit elődömtől örököltem.
Köszönöm régi és jelenlegi kollégáimnak, vezetőtársaimnak, munkatársaimnak, a több, mint 2000 diáknak, a családoknak, hogy segítettek és bíztatást adtak munkámhoz.
Köszönöm támogatóinknak, hogy a jubileumi évkönyv megjelenését anyagi hozzájárulásukkal segítették.