Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Bolyai János Műszaki Szakközépiskola

(Budapest 13 ker.) Csatlakozom

Az iskoláról

AZ ISKOLA BEMUTATÁSA
Az iskola a főváros XIII. kerületében - Angyalföldön - a Váci út elején, jól megközelíthető helyen, egy patinás épületben működik. Az intézményben az 1885/86-os tanévvel indult meg az oktatás, és 1955 óta működik a ház falain belül középiskola. Az alapítás óta ezen a helyen számos iskolatípus váltotta egymást vagy osztotta meg otthonát az épületben. A névadó Bolyai János korának világhírű matematikusa volt. Az iskola még gimnáziumként vette fel nevét, s több képzési típuson, modellen át jelenleg gyakorló műszaki szakközépiskolaként őrzi emlékét.

A középiskola hagyományai a gimnáziumi időkig vezethetők vissza. Úgy adott híres személyiségeket az országnak, hogy nyitottá tette mindenkori diákjait az emberi műveltség valamennyi irányába. A műveltségigény feltámasztása, a humán- és reáltananyag magas színvonalú átadása, a kommunikációs készség fejlesztése, az innovatív tudás megalapozása és megszilárdítása egyaránt az iskola legjobb hagyományai közé tartozik. A nevelés és az oktatás mindig azonos értéket képviselt, s a tudás és a munka tisztelete is állandóan összetartozott.
Az iskola mindenkor megpróbálta a saját útját járni, rendszeresen elébe ment a változásoknak, az elsők között vállalkozott szakmai és pedagógiai újításokra, s úttörőként vezette be az új elképzeléseket. Mindezt lehetővé tette az iskola szelleme, s mindenkori vállalkozó és új utakat kereső pedagógusainak szellemi kapacitása. Ezen hagyományos értékeinket továbbra is fejlesztendőnek, megújítandónak és megőrzendőnek tartjuk.



Az iskola névadója, Bolyai János nemcsak matematikával foglalkozott, bár hírnevét ezen a területen alapozta meg. Csodagyerekként indult, tehetségét nagyrészt matematikus és polihisztor apjától örökölhette. Hadmérnöki akadémiai végzettsége révén a matematikában is az anyagi világ tükröződését kereste. Mintegy kétezer éves problémát oldott meg azáltal, hogy egy ellentmondásmentes geometriai rendszert állított fel. Közvetve őt is igazolta Einstein, amikor a XX. században bebizonyosodott, hogy a világ térbeli szerkezetét nem az euklideszi geometria írja le. Viszonylag rövid élete során a korabeli társadalom visszásságait ugyanúgy vizsgálta, mint a "műipar" állapotát vagy a 48-as forradalmat, az emberiség egyetemes boldogságát vagy éppen a tökéletes világnyelv megteremtését. A józan elvet tartotta a legfontosabbnak, s így próbált boldogság felé tartó irányt szabni a technikai fejlődésnek. A tragikus sorsú lángész gondolatait sajnos kora nem értette meg, s így nem is értékelte. Felfedezései csak halála után kavarták fel a tudományt. Sokoldalú szellemi óriás tehát a névadó, s példája, munkássága és szellemi hagyatéka meghatározó lehet a mai Bolyai tanárai és diákjai számára egyaránt.

Az iskola képzési kínálata az elmúlt években letisztult, s alapvetően az elektrotechnika -elektronika és az informatika szakmacsoportra irányul.
Az iskola életében meghatározó jelentőségű volt a felkínált lehetőség egy új képzési rendszer kialakítására. A Bolyai kezdettől részt vállalt a Világbank által támogatott középiskolai modell kialakításában, beindításában és fejlesztésében. A modell az igényes közismereti tantárgyi oktatás mellett széles alapú szakmai előkészítést tett lehetővé, s választási lehetőséget kínált a speciális szakmai tudás elsajátításához. A pályázaton elnyert mandátum alapján az elektrotechnika-elektronika szakmacsoport egyik fővárosi iskolájaként vettünk részt a képzésben Az első elektronikai világbanki osztályunk 1997-ben, az első hardver informatikai osztályunk 1999-ben érettségizett, s tett szakmai alapozó záróvizsgát, amely a szakképzési szakaszba történő bejutás, ill. a szelektálás feltétele volt.

Az iskola jelenlegi képzési szerkezetében ma is meghatározó a világbanki középiskolai modell, de alkalmazkodott az új OKJ követelményeihez is. Az új OKJ követelményeivel összhangban lévő kerettantervek alapján készült el a saját helyi tantervünk.

Az érettségiző évfolyamok mintegy harmada a felsőoktatásban tanul tovább, a többiek az iskola által megalapozott érettségi utáni szakképzésben, az ÉPTISZK-ben szereznek szakmát.